قوطــی هـای خودگرم شونده و خود سرد شونده
بسته بندی طبیعتاً یک حامل است کـه میتواند وظیفه محافظت از کـالای بسته بندی شده را در مقابل عوامل تخریب انجام دهد و علاوه بر آن قابلیت حمل و نقل را برای هرکالایی فراهم سازد و سرانجام نوآوری میتواند در زمینه های تکنیکی و هنری کالا را برای بازار جالب قوطی خودگرم شونده و قوطی خود سرد شونده نوعی از قوطی کنسروهای معمولی است که در واقع نوعی قوطی دو محفظه ای است که محفظه درونی غذا یا نوشیدنی نگه میدارنـد و محفظـه بیرونی نگـه دارنـده مواد شـیمیایی اسـت کـه منجر بـه واکنش های گرمازا یا گرما گیـر میشود.
1- تاریخچه پیدایش ظروف در دنیا و ایران :
تاریخ پیدایش ظروف فلزی به 23 سال قبل از میلاد مسیح نسبت داده میشود. فلز قلع در حدود سال 1240 میلادی در شهر بوهیما توسط یک کارگر انگلیسی کشف گردید. تاریخ کشف و ساخت آهن سفید به سالهای بین 1575 میلادی یعنی از زمانیکه قلع به آلمان صادرگردید بر میگردد.
در سال 1665 میلادی در انگلیس کوشش شد تا آهن سفید ساخته شود تا اینکه بالاخره در سالهای بین 1720 و 1730 میلادی توانستند توفیق در این امر حاصل نمایند.
هنبوردی در انگلستان اولین بار توانست آهن سفید را به طور تجاری با موفقیت تهیه نماید، او شمش های گداخته را به وسیله غلتک به صفحات نازکتری درآورد.
در اوایل قرن هجدهم در حدود سال 1714 ساخت آهن سفید در فرانسه شروع گردید.
در سال 1804 میلادی نیکلا آپرت به طور تجربی برای نگهداری مواد غذایی در قوطی فلزی دست یافت.
پس از این روش در صنعت کنسرو و کمپوت سازی استفاده گردیدکه به نم آپر تیزاسیون معروف شد.
در سال 1810 میلادی پیتر ساخت قوطی فلز از جنس فولاد با پوشش یک لایه قلع توصیه کرد.
در سال 1812 میلادی به طور ابتدایی اولین کارگاه کنسروسازی در بوستون آمریکا شروع به کارکرد.
در سال 1856 میلادی بـرای بسته بندی نمودن شیر تغلیظ شـده ( شیرکندانسـه) صدف دریـایی و ذرت در قوطیهای فلزی اجرا شد. بعد از ساخت اتوکلاو در سال 1874 توسط استیونسون طرح تولید قوطی به روش پیوسته انجام شد. در سال 1906 میلادی سازمانی تحت عنوان سازمان ملی صنایع کنسرو تأسیس و سپس مرکز تحقیقاتی برای این صنعت آغاز به کارکرد.
در سال 1958 قوطی آلومینیومی برای اولین بار تولید شد. تولید این قوطی به علت داشتن مزایای حمل و نقل آسان و مقاومت نسبتاً بالا در مقابل تغییرات شیمیایی به سرعت توسعه یافت. اما درکشورمان ساخت قوطی فلزی از سال 1307 شمسی توسط شخصی به نام درخشان در رابطه با نگهداری مواد غذایی مورد توجه قرارگرفت. وسایل ساخت و تولید قوطی فلزی در سال 1309 به طور دستی با استفاده از قیچی، دستگاه برش، لوله کن و غیره انجام شد. برای جلوگیری از ضایعات و افزایش ماندگاری محصولات کشاورزی در سال 1311 تا سال 1312 از قوطی فلزی برای نگهداری نخود سبز و غیره بهره گرفتند. در سال 1330 اولین قوطی فلزی جهت بسته بندی روغن نباتی جامد به وسیله دستگاه مدرن سـاخته شـد و در سال 1344 سیستم لاک زنی خودکار در ایـران نصب و مـورد بهـره برداری قرارگرفت. درحال حاضرقوطی فلزی توسط شرکتهای صنایع بسته بندی ساخته میشود. برای تولید قوطی توسط شرکتها، ورقهای فلزی و حتی ده نوع لاک مجاز از خارج وارد میگردد. در سال 1998 در جهان برای بسته بندی نمون محصولات 7/3 درصد قوطی فلزی استفاده می شود.
2- قوطی خودگرم شونده
در حدود سال 1900 تولید خودگرم شونده برای مصرف به وسیله کوهنوردان و کاوشگران شروع شده بود.
کاوشگران highland در پرو به وسیله hiram bingham گزارش دادند سفرشان را در 1915-1901 که در آن از قوطی خودگرم شونده تولید شده به وسیله شرکت برادران silver and grace در سال 1910 Alan R.Hawley صورت گرفت، کاوشگر فضا عنوان کرد که در سفر با بالن America 11 آنها با خود سه قوطی خودگرم شونده با آهک را برده اند. در سال 1941 ستئن غذای روزنامه New York Times نقل کرد: دیروز ما اولین فنجان قهوه، اولین لوبیای پخته و اولین ماکارونیمان را در قوطیهای خودگرم شونده خورده ایم و 15 دقیقه وقت برای گرم شدن لازم است. البته آن هم بدون استفاده ازگاز الکتریسته یا هر نوع شعله ای. ( این ویژگی از مواد شیمیایی درون محفظه ناشی میشود)
قوطیهای خودگرم شونده از چندین سال قبل در ژاپن موجود بوده اند. این تکنولوژی دوباره در سال 2006 در آمریکا مشاهده شد. آن هم هنگامی که شرکت ontech یک خط تولید نوشیدنی های خودگرم شونده را ( مثل قهوه و کاکائو) آغازکرد که برای تولید گرما از مخلوطی از آب و آهک استفاده میکند.
استفاده از این محصولات در مسافرتهای هوایی می بایست منع شود. به این دلیل که این محصولات میتواند به عنوان ابزارهای تروریستی
به شیوه های گوناگون مورد استفاده قرارگیرد. این موضوع بعد جدیدی را در ابزارهای تروریستی باز می کند که میتواند در داخل این نوع قوطی ها مخفی شده یا
به شیوه های گوناگون مورد استفاده قرارگیرند.
3- تکنولوژی
منبع گرما برای این قوطیها یک واکنش گرمازا است که مصرف کننده به وسیله فشار آوردن به انتهای قوطی منجر به آغاز واکنش میشود.
قوطی از دو محفظه تشکیل شده که یک محفظه برای نوشیدنی که قرار گرفته بر روی محفظه دیگرکلسیم اکسید و آب به وسیله یک لفاف قابل شکست، قرار دارد.
هنگامی که مصرف کننده به کف ظرف فشار وارد میکند یک میله سبب سوراخ شدن این لفاف گردیده و سبب ترکیب آب وکلسیم اکسید میگردد. نتیجه انجام شدن این واکنش شیمیایی آزاد سازی گرما است ( گرمای هیدراته شدن کلسیم اکسید) و سپس منجر به گرم شدن نوشیدنی بالای آن میگردد.
اتاقک درونی است که از پلاستیک مخصوص سنگین و کاملاً ضخیم سـاخته شـده کـه وقتـی بـا مـواد معدنی پر می شـود، احساس میشود.
البته میتوان به جای کلسیم اکسید از سولفات مس و روی نیز استفاده کردکه در این واکنش هیچ گازی تولید نمیگردد، ولی درصورت استفاده از اینها گرمای زیاد تولید نمیشود و فقط استفاده از آن زمانی مناسب است که مقدار زیادی واکنش دهنده و مقدار کمی نوشیدنی داشته باشیم.
البته به نظر میرسد این تکنولوزی شبیه به یک تکنولوژی مورد استفاده برای سربازان به منظورگرم کردن غذای خوراکی آماده برای خوردن می باشد.
تمپرا تکنولوژی یک شرکت در برادنتون فلوریدا است که ثبت و توسعه قوطیهای خودگرم شونده و خود سرد شونده را انجام داده و همچنین این شرکت ارائه دهنده راه حلهای نو و جدیدگرمایی برای شرکتهای گوناگون از دارویی تا مواد غذایی و نوشیدنی است.
در سال 2000 این شرکت اعلام کرد که وارد یک همکاری توافقی با شرکت سوپاکو شده است.
سوپاکو بیش از 50 سال است که درحال فعالیت است و به عنوان یک شرکت پیشرو در سطح جهانی در طراحی، بسته بندی و توزیع غذاهای آماده است و شروع کار آن در سال 1943 بوده و هم اکنون فراهم آورنده MREs برای ارتش میباشد.
سوپاکو تولید MREs برای ارتش آمریکا را از زمان جنگ جهانی آغازکرده و در این زمینه شیوه کنونی آن ترکیب مواد شیمیایی با مقدار خاصی آب می باشد وگرم کردن آن به مدت 15 دقیقه طول میکشد و همچنین به خاطر وجود مواد شیمیایی گرم کننده مثل هیدروژن که یک گاز اشتعال پذیر است درترکیب مواد شیمیایی بخارهایی در قوطی به وجود میآید. هم اکنون تمپرا تکنولوژی فراهم کننده یک واحد MREs برای ارتش آمریکا است که در تولید غذای آماده برای خوردن ماده غذایی موجود در داخل قوطی در طی یک دقیقه تا 140 درجه فارنهایت قابل گرم شدن است.
یکی از ویژگیهای مثبت این قوطی، اندازه و همچنین طراحی منحصر به فرد آن است که میتواند در خط تولید با سرعت قابل ملاحظه ای پر شود. اندازه این قوطی 16 اونس می باشد که حاوی 10 اونس مایع قابل سرد شدن از لحاظ شکل جنس فلز این نوع قوطی از آلومینیوم بوده که از دو محفظه تشکیل شده است که در میان این دو محفظه یک درز از فویل وجود دارد.
4- قوطی خود سرد شونده
تولید این نوع قوطی ها صنعت نوشیدنی را متحول ساخت. به دور از جایگزینی یخچال مقصود از تولید این نوع قوطیها استفاده از آن در مناطقی است که وسایل سرد کننده وجود ندارد، نظیر در مسافرت و هنگام جنگ کردن. البته قیمت محصول تمام شده در این قوطیها مسلماً افزایش پیدا خواهدکرد که این پرداخت هزینه بالا در آینده نزدیک قابل تحمل خواهد بود. این محصول برای فرآورده های سرد موجود در بازار بسیار قابل بررسی میباشد چرا که مصرف کنندگان این فرآوردهها به سرد بودن آن بسیار اهمیت میدهند.
این نوع قوطی قابل بازیافت بوده و دارای هیچگونه مواد سمی یا پرخطر نبوده و همچنین استفاده از آنها برای حفظ محیط زیست قابل توجه است.
5- تکنولوژی
تمپرا تکنولوژی یکی از شـرکتهایی اسـت کـه در ایـن زمینـه فعـالیت میکنـد و وارد یک همکـاری توافقـی با crown cork & seal company, inc. که یک شرکت بسته بندی در سطح جهانی است، شده است. قوطی تولیدی توسط این دو شـرکت در طی 3 دقیقه نوشیدنی را تا 30 درجه فارنهایت سرد میکند. این دو شـرکت شروع به مباحثه ای با تعدادی شرکت نوشیدنی به منظور اضافه کردن شرکاء و فروشندگان این محصول کرده اندکه البته این شرکت بیشتر علاقمند به استفاده از این قوطیها در زمینه نوشیدنیهای گازدار الکلی است.
یکی از ویژگیهای مثبت این قوطی اندازه و همچنین طراحی منحصر به فرد آن است که میتواند در خط تولید با سرعت قابل ملاحظه ای پر شود. اندازه این قوطی 16 اونس می باشدکه حاوی 10 اونس مایع قابل سرد شدن از لحاظ شکل جنس فلز این نوع قوطی از آلومینیوم بوده که از دو محفظه تشکیل شده است که در میان این دو محفظه یکی درز از فویل وجـود دارد. محفظـه بالایی دارای یک تبخیرکننده و لایه ای از آب ژله ای شده به دور نوشیدنی است. محفظه پایینی عایق گرما بوده و از مواد جاذب الرطوبه تحت خلأ هم چون رس یا نمک سرکه، محفظه قابل گرم شدن تشکیل شده است. مکانیسم عمل بدین صورت بوده که هنگامیکه مصرف کننده قسمت پایینی قابل پیچش را فشار میدهد ماده جاذب الرطوبه موجود در پایین منجر به تبخیر آب شده و آب به عنوان مایه مبرد در این قسمت بـا جذب گرمای نهان تبخیر از ماده غذایی در یک محیط کم فشار تبدیل به بخار شده و ماده غذایی را سرد میکند.
طراحی قوطیهای سرد شونده درگذشته بدین صورت بوده است که این نوع از قوطیها دو جداره بوده و از دو محفظه کوچکتر شامل آب و نیترات آمونیوم که به طور جداگانه نگهداری میشوند، تشکیل شـده است. محفظه حاوی آب بسیار نزدیک بوده که وقتی مصرف کننده احساس تشنگی میکند قسمت پایین قوطی به سمت بالا فشار می دهد، واکنش حاصل از آب و آمونیوم دمای نوشیدنی را به 5 درجه سانتیگراد میرساند.